Za zdravu papriku, zdrav paradajz, zdrav krastavac potrebno je proizvesti zdrav rasad. To je uslov svih uslova za vrhunske prinose. u toku proizvodnje rasada (paprika, paradajz, krastavac…), po pravilu se koriste stalna mesta- okucnice, odn. proizvodi se u monokulturi (to su mesta gde su patogeni prenamnozeni, u gradaciji, u kalamitetu, i zbog toga je neophodno uraditi rekultivaciju zemljišta u cilju eliminacije rezidua od pesticida, ostataka bolesti na biljnim ostacima i nerazgrađene organske materije.

NAŠE PREPORUKE U TOM PRAVCU BI BILE SLEDEĆE:

  1. u zimskom periodu se izvrši oranje zemljišta na 30cm dubine,
  2. nakon toga se unese organsko đubrivo i izvrši ravnanje odn.freziranje zemljišta
  3. sledeća faza je prskanje zemljišta rastvorom od 5 lt/ha ekstrasola + 0,5 lt/ha organika + 0,5 lt/ha šakala – insektid i zemlja se dobro natopi sa ovim rastvorom.
  4. nakon susenja rastvora vrsi se inkorporacija freziranjem ne dublje od 10 cm
  5. ovako istretirana zemlja ostavlja se da se odmori i prodize najmanje 7 dana pre rasadjivanja.
  6. U istom plasteniku, nakon rekultivacije zemljista, pravi se 1% rastvor Ekstrasola I sa njim se ledjnom prskalicom vrsi se dezinfekcija najlona, konstrukcije I spoljasnjeg dela najlona na ulaznim vratima. Posebno je vazno dobro poprskati sve coskove I krajeve gde se zemlja I najlon spajaju.

Sta dobijamo ovakvim tretmanom zemljista sa Ekstrasolom I Organikom?

Poboljsavamo kvalitet zemljista, unosimo huminske I fulva kiseline I bakterije, ubrzavamo mikrobiolosku aktivnost, bakterije na peptidima vezuju ostatke od pesticida, teske metale, dolazi dohumifikacije zemlje, bakterije reduciraju prenamnozene patogene od prethodnog useva, poboljsavamo vodno – vazdusni rezim I pomazemo u uspostavljanju mikrobioloske ravnoteze u cilju optimalizacije uslova za naredni usev.